I LOVE THE CITY
Door: Nanette
Blijf op de hoogte en volg Nanette
27 Maart 2008 | Zuid-Afrika, Pretoria
Bij deze leef ik mee met iedereen die in Nederland woont. Sneeuw in maart is onacceptabel! Nu realiseer ik mij heus wel dat ik makkelijk praten heb, het is hier 25 graden.
Maar als ik in Nederland was geweest, jarig en wel de 21e maart, was ik de meest chacharijnige Jarige Job geweest ooit! Ik zou niet te genieten zijn geweest. Met onsteltenis zou ik kijken naar mensen die laten blijken sneeuw 'best' leuk te vinden. Ja, inderdaad leuk, rond kerst en Oud & Niew! Misschien een beetje in januari en februari, maar dan houdt het toch echt op! Sneeuw betekent sneeuw- en met een beetje ongeluk ijsballen naar je hoofd als je over straat loopt of fiets. Tenminste als beide uberhaupt mogelijk zijn. Treinen hebben vertraging en het is koud! En eind maart hoort het lente te worden!
Goed, ik ben dus blij voor mezelf als voor jullie dat ik nu niet in Nederland ben...
ZAMBIA & MOZAMBIQUE
Twinitg tot 24 maart ben ik met Dorothee, twee studiegenootje van haar en een jongen die één van haar studiegenootjes in Lusaka heeft ontmoet, naar de Victoria Falls geweest in Zambia!!
Ik hoop deze week een paar foto's te kunnen plaatsen van zowel Maputo (was ik een paar weken geleden) als Zambia.
Zuid-Afrika
I LOVE THE CITY!
Na deze week werk ik nog maar drie weken voor ACTS. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad, ik had niet anders gewild. Hoe sentimenteel het ook klinkt, ja, mijn ervaring hier heeft zeker mijn horizon verbreed... oh my god, did I just say that?! Haha, ik hou het er op dat ik de afgelopen drie maanden heel veel heb geleerd zowel op werk als persoonlijk vlak. Maar goed wanneer de drie weken over zijn, was het ook wel genoeg om wel het volgende:
1)Sommige mensen schijnen met MEER GEDULD terug te keren naar de 'westerse hectische wereld'. Nu, daar ben ik er NIET één van.
2)Ik respecteer geloof en gelovige, maar ik denk dat ik wat betreft god nu toch wel aan mijn top zit
3)Daarnaast, de meeste mensen hier zijn toch iets nobeler dan ik. Gelukkig kan ik met Dorothee wel praten over uitgaan, bizarre mannendingen etc. But I'm literally dying, om weer een echt gesprek te hebben over mode, theater, design etc. zonder raar aangekeken te worden. Bedoel, wat is er fout met schoenen van USD 290,- wanneer ze super, super, super mooi zijn en ik het geld er voor heb om ze te kopen?
4)Ik woon hier met de auto 20 minuten van een gaar dorpje, 40 minuten van een gare stad en 5 minuten van de community. Oftewel waar woon ik in vredesnaam?!
Ik wil naar de SSSTAAD!!!
5)De omgeving is hier prachtig! Het is hier echt heel mooi! Maar omdat het hier zo gevaarlijk is, heb je niet veel keus dan op het ACTS terrein te blijven. Laatst een beroving waarbij iemand is neergestoken, een verkrachting, we hoorde gunshots, computers gestolen uit kantoor, de zandweg waar we aan leven is known voor hi-jacks, ja gezellige boel hierzo.
Ik wil weer overal kunnen gaan en staan waar IK WIL!!!!
6)Ik woon op het terrein waar ik werk, is niet aan te raden als je niet veel verder kan dan het hek. Maar in de weekenden gaan we er vaak op uit, beetje omgeving bekijken, hiken en doordeweeks doen we boodschappen in het gare dorpje. Voor de rest zit ik vast.
Ik noem het de ACTS Cage...
7) In de accomodatie zitten v.a. vandaag zendelingen uit Amerika die een programma in Mpumalanga sponsoren. Dorothee en ik slapen daarom voor 12 nachten beneden ons kantoor in een ziekenhuisbed!!! Gelukkig wordt dat gedeelte van de kliniek nog niet gebruikt en slapen we Thank God (heb je hem weer ;-) ) in nog ongebruikte ziekenhuisbedden
8 ) Ik had beter mijn best moeten doen op school. Ik word de hele tijd geconfronteerd met situaties waar ik ooit wel eens een boek over heb gezien, maar wat Nanette natuurlijk nooit heeft opengeslagen. Boeken? Leren? Had ik tot en met stage in jaar 3 nooit van gehoord
9)Wat ik wel van mijn studie heb opgestoken, is vooral toepasbaar in het westen en kan je niet klakkeloos copy-paste (help! Krijg zomaar een KANA – postbank - flash-back?!) naar rural Zuid-Afrika
10)Ik wil een supervisor!!! Ik ben hier de enige die hier iets met communicatie doet. Als ik vast loop of het even niet meer weet. Too bad, niemand die mij kan helpen bepalen of ik beter links of rechts kan gaan om vandaar weer zelfstandig verder te werken. Ik weet, dit staat ergens ook in verband met mijn belabberde leerkwaliteiten tijdens mijn studie. Maar ik ben er van overtuigd dat ik dit gevoel ook zou hebben als ik wel had geleerd. Sommige dingen staan gewoon niet in boeken
11)Op goed niveau engels praten is soms best moeilijk. Ik denk langzamer in Engels en moet soms iets uitleggen omdat ik het woord niet weet. Maar presentatie, argumentaties, brainstormsessies, gaan nu eenmaal snel...
12)Dorothee zit hier voor haar masters in Social Work. Ze is slim en heeft haar best gedaan op school en dat is te merken. Ik voel me af en toe dus echt een dom schaap en word eigenlijk de hele tijd geconfronteerd met alles wat ik niet weet (okey, ik weet ook wel dat ik niet helemaal een dom schaap ben...)
13)Ik wil uitgaan!! Ik ga het zonder twijfel voor elkaar krijgen 5 mei totaal los te gaan zonder maar een druppel alcohol te hebben gedronken! Sterker nog, dat is het enige wat ik die hele week ga doen volgens mij... Ik ben twee keer matig uitgegaan. Terwijl ik in Nederland zo'n 4 dagen in de kroeg/club rondhing
14)Echt serieus Egbert (en Jeichina) hoe heb je het ooit 6 jaar in de Filipijnen uitgehouden? In de non-profit sector in een derde wereld land? Maar goed jij zat niet in de ACTS cage etc. maar dan nog!!!! Bedenk me hier dat de profit-sector misschien niet eens zo'n slecht idee is. Wie weet ga ik dan toch ooit nog eens geld verdienen in me leven ;-)
LANG VERHAARL KORT:
Ik heb het echt wel naar me zin. Maar heb nou niet het idee van: we plakken er nog eens 3 maanden aan, of: ik kom volgend jaar terug. Wil graag nog eens voor een grote NGO werken of internationaal maatschappelijke organisatie etc. maar niet meer zo dicht aan/in de frontlinie. Al is het wel belangrijk dat je bewust bent en weet wat er in de praktijk zich voordoet aan die frontlinie. Acties aan de frontlinie hebben op micro-micro-micro niveau invloed, iets te micro voor mij.
Werken in het buitenland is over het algemeen super! Het is echt heel leuk en interessant om in een andere cultuur te werken, uit je eigen comfortzone te zijn, buiten je eigen denkpatronen te treden en andere mensen met andere perspectieven op de wereld te ontmoeten.
Ook heb ik me ingeschreven voor de toelating van de master Internationale Bedrijfscommunicatie. Jeeeeh, geen wiskunde voor de toelating! Ik moet alleen een engelse test doen maar die haal ik echt wel. Ik heb gewoon zin om naar school te gaan en me best te doen! Hoe bizar is dat voor mij ... :-D
En dan na mijn studie beetje fliere fluiten, beetje reizen, beetje hier werken, beetje daar werken. Totdat ik er niet meer onderuit kom en me net als iedereen bij de serieus werkende populatie moet gaan voegen...
BLLLLEEEEEEEEEHHH...
Tot over 5 weken!!!
Nanette
28 Maart 2008 - 14:19
People4Change:
Hoi Nanette,
Nog heel veel succes en plezier in de laatste 3 weken voordat je weer naar de 'bewoonde' wereld terugkeert.
Groeten,
Simone -
01 April 2008 - 08:57
Iris:
Hey Netje!! SORRYYYYYYYYYY, ik ben zo druk geweest (lees: beetje egoistisch) dat ik je vergeten ben te feliciteren (is inmiddels alweer even geleden, maar beter laat dan nooit ;) Dus nog bij deze!!
Leuk je verhaal te lezen, je schrijft zoooo grappig! Nog even veel plezier en doorbijten in SA en tot snel in NL!!
Kus xx Iris xx -
02 April 2008 - 01:07
Atje:
VIJF weken !!! jeeeh zo weinig !!!
Echt leuk dat je weer komt ! en je schrijft inderdaad leuk!!
DOEI!! X -
04 April 2008 - 09:31
Janne:
ik vind het zoooo schraal dat ik er niet ben 5 mei voor jou om met je te feesten.
en wat nog schraler is, is dat ik je niet eens 1 seconde kan zien op schiphol 4 mei......
HUILEN!